Stamppot raapstelen met Groninger Runderstoof en gebraden staartstuk
voor 4 personen
Bereiding
1. Voorbereiding
Haal minimaal een uur van tevoren het staartstuk uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175°C.
2. Het staartstuk
Wrijf het staartstuk in met zout. Laat een koekenpan met de arachideolie heet worden op middelhoog vuur en leg het staartstuk met de vetlaag naar beneden in de pan. Laat het vet een beetje wegsmelten en mooi kleuren. Draai het staartstuk om en laat ook de andere kant kleuren. Voeg de knoflook en tijm toe aan de pan. Leg het staartstuk in een ovenschaal en overgiet met het bakvet, de tijm en de knoflook en schuif hem in de oven. Breng het staartstuk met behulp van een kernthermometer naar 47°C.
Bedruip het staartstuk tijdens het garingsproces regelmatig met het bakvet. Wanneer de gewenste kerntemperatuur bereikt is, het staartstuk losjes bedekken met aluminiumfolie en minimaal 15 minuten laten rusten.
3. De stamppot
Breng, terwijl het staartstuk in de oven staat, de aardappels in licht gezouten water aan de kook en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Snij ondertussen de raapstelen (blad en stelen) in stukjes van 1 cm breed.
Giet de aardappels af, stoom ze even droog en stamp het geheel fijn met een pureestamper. Roer er de melk en boter door tot een smeuïge puree ontstaat. Schep nu, terwijl je de puree zachtjes blijft verhitten, de raapstelen door de aardappels heen. Maak de puree op smaak met zout en peper. Goed doorscheppen, maar niet te lang meer verhitten; de raapstelen moeten knapperig blijven.
4. De opmaak
Verwarm de Groninger Stoofpot. Verdeel de stamppot over vier voorverwarmde borden. Maak bij elk bord ‘een kuiltje voor de jus’ en schep daar de runderstoofpot in. Serveer de borden, snij het staartstuk aan aan tafel en verdeel onder de eters.
Mochten raapstelen uit het seizoen zijn, dan is deze stamppot ook erg lekker met 500 gram (winter-)postelein en 200 gram fijngesneden rucola.
Ingredienten
- 750 gram kruimige aardappel, geschild en in gelijke stukken gesneden
- 750 gram raapstelen, gewassen
- 50 ml room
- 75 gram roomboter
- peper en zout
- 1 staartstuk of Picanha van ongeveer 800 gram
- 3 tenen knoflook, gekneusd
- 10 takjes tijm
- scheutje arachide- of zonnebloemolie
- 1 Blyck Groninger Runderstoof van 460gr